Weerwoord van Kentalis bereikt mijlpaal van 10.000 aanmeldingen

Deze week meldde de 10.000ste gebruiker zich aan voor Weerwoord: een website van Kentalis met lesmateriaal voor het vergroten van de woordenschat. Het materiaal is kosteloos te gebruiken. Dit meldt Kentalis.

Veel scholen maken voor het vak begrijpend lezen gebruik van Nieuwsbegrip. Bij iedere tekst van Nieuwsbegrip wordt een aantal woorden uitgelicht. Het zijn nieuwe of belangrijke woorden om te leren. Voor leerlingen met bijvoorbeeld een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is die uitleg vaak te kort en vluchtig. Daarom maken vier medewerkers van Kentalis elke week speciale lessen bij de woordenschatwoorden van Nieuwsbegrip, waarin de nieuwe woorden extra worden uitgelegd en visueel worden gemaakt.
 

Ook regulier onderwijs vindt steeds vaker de weg naar Weerwoord

Naast speciale scholen voor TOS leerlingen worden de lessen steeds vaker ook op reguliere scholen gebruikt waar leerlingen met TOS zitten. De hele klas profiteert van de Weerwoordlessen, dat ziet ook een leerkracht van een basisschool in Poederoijen: “Ik gebruik Weerwoord elke week voor mijn leerling met TOS maar de hele klas heeft er veel baat bij. En ze roepen al 'yes!' zodra ze de PowerPoint zien.” De gratis Weerwoordlessen zijn handig voor leerkrachten, logopedisten, onderwijsondersteuners maar ook ouders.
 

Het succes achter de kant-en-klare woordenschatlessen 

“Dat Weerwoord door heel Nederland gebruikt wordt en populair is, is onder andere te danken aan het gemak waarmee het te gebruiken is”, zo zegt Gerarda Das, één van de makers van Weerwoord. Samen met Mariët Bolding-Koster, Mandy Routledge en Francis Vrielink maakt ze elke week de lessen Weerwoord. “Veel scholen staan open voor manieren waarop ze effectief en efficiënt leerlingen (met TOS) kunnen helpen met het begrijpen van taal. Met Weerwoord hebben ze een ondersteuning in handen die weinig tijd kost, op maat is en eenvoudig in gebruik is." 
 

Hoe werkt Weerwoord?

Op de website van Weerwoord vind je iedere week gratis lesmateriaal om onbekende woorden uit Nieuwsbegrip uit te leggen en te verduidelijken. Een les van Weerwoord gebruik je voordat je met Nieuwsbegrip begint. Met Weerwoord leg je de woorden uit en je laat de woorden ook zien. Naast de wekelijkse lessen zijn alle woorden die in de Weerwoord-lessen visueel gemaakt zijn ook per stuk te downloaden zodat je ze los van Nieuwsbegrip kunt gebruiken. Meer informatie is te vinden via www.weerwoord.kentalis.nl.
 
Door: Nationale Onderwijsgids