Drentse en Groningse scholen kopen commerciële coronatesten in

Scholen in Drenthe en Groningen kopen commerciële coronatests in om hun medewerkers snel op het virus te kunnen testen. Via de GGD moeten docenten te lang wachten op de uitslag, vinden de scholen. Al die tijd kunnen de leraren niet voor de klas staan en zitten scholen met een groot probleem. Dit hopen ze deels op te lossen door maar zelf te gaan testen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Als een leraar klachten heeft, moet deze zich laten testen. De uitslag van een test via de GGD kan dagen duren. Al die tijd moet een school een vervanger inzetten, maar die zijn bijna niet te vinden. Scholen zien zich dan soms genoodzaakt leerlingen naar huis te sturen.

Uitslag coronatest binnen een dag

Scholen in Noordenveld en Grootegast  hebben daarom zelf coronatests ingekocht zodat de uitslag eerder binnen is en een docent, bij een negatieve uitslag, weer snel aan de lag kan. Ook basisscholen en middelbare scholen in Assen overwegen deze stap.

 De scholen hebben de tests ingekocht bij Hethuisartslab. De testen zijn hetzelfde als van het GGD maar worden naar Duitsland gestuurd voor de analyse. Binnen 24 tot 48 uur is de uitslag binnen. De test kost 75 euro. Voor 225 euro is de uitslag zelfs dezelfde dag al bekend. "Dat is altijd nog goedkoper dan een vervanger inhuren voor 250 euro per dag", stelt Patrick Tuil van onderwijsstichting Quadraten.

Onderwijsorganisaties en vakbonden drongen eerder al aan op voorrang voor leraren bij coronatesten door de GGD. Minister De Jonge laat uitzoeken of dat mogelijk is.

Door: Nationale Onderwijsgids