Normal_rss_entry-369553

Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelt het Outbreak Management Team (OMT) in zijn nieuwste advies aan het kabinet. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort.

Maatregelen tegen corona moeten zo veel mogelijk gelijk worden gesteld aan "generieke maatregelen" die al gelden voor andere luchtweginfecties, adviseert het OMT. Zorgmedewerkers hoeven in principe ook geen mondneusmasker meer te dragen als ze binnen 1,5 meter van een patiënt komen. "Dat is in de huidige epidemiologische fase over het algemeen niet meer nodig", aldus het OMT.

Zelftest

Ook de nu geldende adviezen om bij klachten thuis te blijven, een zelftest te doen en bij een positieve test in isolatie te gaan, kunnen wat het OMT betreft worden geschrapt. Het OMT vertrouwt op gezond verstand van mensen als zij klachten krijgen, zoals nu de meeste mensen met een verkoudheid extra voorzichtig zijn, ook in contacten met anderen.

De teststraten van de GGD'en kunnen wat het OMT betreft, worden afgeschaald.

Lees ook: Gratis zelftesten voor leerlingen groepen 1 tot en met 5 in basisonderwijs

Door: ANP