De scholen gaan weer open: wat vinden jullie daar nou eigenlijk van?

Het besluit van het kabinet om het basisonderwijs en de kinderopvang weer open te gooien na de meivakantie, kan rekenen op uiteenlopende reacties. Ook op onze Facebookpagina hadden onze lezers een soms ongezouten mening. Een greep uit de reacties.

Veel lezers vinden het te snel gaan:

“Wat weten we nu eigenlijk! Wat de gevolgen en het verloop is (van het coronavirus - red.) Dit is gokken en afgaan op minimale cijfers. Waar blijft gezond verstand en perspectief. We willen veel te snel! We zijn er nog lang niet...en als we te snel alles weer afzwakken zitten we er nog langer aan vast.”
 
“Ze (basisschoolleerlingen – red.) worden misschien niet zo snel (ernstig) ziek. Maar verspreiden het wel. Dan heb je zo weer ouders ziek. En blijft het doorcirculeren.”
 
“’Het onderzoek is nog niet klaar’. Dus wachten we daarop. Ouders moeten de kinderen wegbrengen en ophalen. En toevallig zijn leraren ook volwassenen. Allemaal teveel risico’s. Ik voel een demonstratie opborrelen. Wel op gepaste afstand natuurlijk.”
 
“Stuur je eigen kinderen maar. Mijne gaan nergens heen. Geloof dat er ook nog een onderzoek loopt naar besmetting bij kinderen dus ik vind dit redelijk voorbarig.”
 
“Gebruik mijn kind niet als proefkonijn”, klinkt het ook veelvuldig.
 

Ook het testbeleid kan rekenen op kritiek:

“Mij stel je niet gerust met een Corona-test hoor."
 
“Dan ben je dus al ziek.”
 
“Nee die wil ik toch helemaal niet nodig hebben.”
 
Bovendien wijzen meerdere lezers erop dat er in de (thuis)zorg op dit moment ook niet preventief getest wordt. “Ik werk ook in de thuiszorg en als ik getest wil worden dan moet dat via de huisarts. Ze hebben grote mooie woorden die grote meneren maar er wordt niks gedaan.”
 

Achterstand?

Een andere lezer maakt zich juist zorgen over de achterstanden die kinderen oplopen als de scholen nog langer gesloten zouden blijven: “Tuurlijk de kinderen nog meer achterstand oplaten lopen, goed bezig.”
 
Maar gezien de vele reacties hierop vinden veel lezers dat onzin.
 
“We hebben geen achterstand, we hebben een nieuwe beginsituatie.”
 
“Weer dat geneuzel over achterstand.. er zal zeker een klein groepje zijn die achterstand heeft, deze al had en waar maatwerk voor nodig is maar dat komt hoe dan ook niet door deze paar weken. Door de een op een uitleg en door de bijzondere band die je in deze tijd opbouwt met je kinderen word er waarschijnlijk op meerdere vlakken winst behaald.”
 
“Niemand heeft een achterstand. Er wordt thuis heel hard gewerkt door ouders en kinderen , doordat leerkrachten thuisonderwijs aanbieden.”
 
Benieuwd naar meer? Ga naar onze Facebookpagina!
 
Door: Nationale Onderwijsgids