Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

In de voormalige koepelgevangenis in Breda werd afgelopen zaterdag een Job Event Speciaal Onderwijs gehouden. Het speciale onderwijs in Nederland heeft last van personele problemen, vooral omdat het mentaal erg pittig is. Twintig Brabantse scholen verzorgden de beurs om speciaal onderwijs meer naamsbekendheid te geven en om nieuw personeel te werven. Dit meldt het AD.

Tijdens het evenement kunnen bezoekers terecht bij verschillende informatiestanden en kunnen ze deelnemen aan diverse workshops. De organisatie richt zich op allerlei soorten kandidaten. Volgens Ivo van Riel, directeur van Het Driespan, de West-Brabantse tak van Koraal Onderwijs, kunnen dit bijvoorbeeld mensen zijn die de pabo afgerond hebben, maar ook mensen uit de jeugdzorg. Ook zijn andere zij-instromers welkom. “Voor hen geldt hetzelfde als voor iedereen: je moet het écht willen. In het speciaal onderwijs werken mensen met passie voor hun vak.”
 
Het was de eerste keer dat er zo’n groot evenement georganiseerd werd. Van Riel wil graag mensen enthousiast maken voor het speciaal onderwijs. Hij noemt het ‘de mooiste baan van de wereld.’ Xander de Lugt van Flexwijs, medeorganisator van de beurs, stelt dat veel mensen een baan in het speciaal onderwijs niet als een reële optie zien. Volgens hem is dat onterecht, omdat de dankbaarheid van kinderen en ouders die je ervoor terugkrijgt, erg groot is. 
 
Van Riel vult dit aan. “Veel bedrijven nemen leerlingen van ons aan, ook met arbeidsparticipatie houden we ons nadrukkelijk bezig. Het is geweldig om dan later te horen dat iemand al jaren bij hetzelfde bedrijf werkt.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids