Logo_boomfeestdag-logo

Vandaag worden tijdens de 63ste editie van de Boomfeestdag ruim 200.000 bomen en struiken geplant door 100.000 kinderen in 250 gemeenten. Althans, dat was de bedoeling. Door de harde wind vandaag hebben tientallen scholen besloten het evenement af te gelasten. Dit melden Stichting Nationale Boomfeestdag en NU.nl.

Het is volgens de organisatie van de Boomfeestdag de eerste keer dat het planten van bomen niet doorgaat om het extreme weer. De meeste scholen zijn van plan om volgende week, op 20 maart, alsnog bomen te planten laat een woordvoerder weten. De landelijke aftrap van de Boomfeestdag in Haarlemmermeer ging wel gewoon door.

Klimaatakkoord

Ruim 200.000 bomen en struiken beslaan omgerekend zo’n 80 voetbalvelden. Zo’n grote hoeveelheid bomen op één dag en in zoveel gemeenten is een meer dan positief statement in al het rumoer rondom de doorberekening van het Klimaatakkoord, want Boomfeestdag-2019 vraagt hiermee nadrukkelijk aandacht voor het belang van het planten van bomen als belangrijke CO2-maatregel in het Klimaatakkoord.

Landelijke aftrap Boomfeestdag

De landelijke aftrap van de Boomfeestdag vond vanochtend plaats in Haarlemmermeer, waar Minister Carola Schouten, klimaatberaadvoorzitter Ed Nijpels, burgemeester Onno Hoes en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde de eerste boom plantten, samen met kinderen uit Haarlemmermeer en kinderburgemeester Julia Pieter.

Kinderklimaattafel

Julia Pieters krijgt vervolgens de belangrijkste taak die dag, want zij gaat samen met 350 kinderen in debat met lokale politici en bedrijfsleven tijdens de allereerste KinderKlimaattafel. Veertien basisschoolgroepen gaan aan veertien KinderKlimaattafels praten met volwassenen over hun ideeën voor een beter klimaat. Dit resulteert in een KinderKlimaatDeal met veertien voorstellen.

Julia Pieters en vier deelnemertjes van de KinderKlimaattafels gaan deze KinderKlimaatdeal, na afloop van de Nationale Viering Boomfeestdag, aanbieden in het SER-gebouw aan Ed Nijpels  en de Klimaatvoorzitters, voordat de perspresentatie van de doorberekening Klimaatakkoord begint, in de verwachting dat de kinder-klimaatvoorstellen daadwerkelijk meegenomen worden in de klimaatdiscussie.

Door: Nationale Onderwijsgids