Normal_taal__letters__alfabet_lezen

Wist je dat je wel 95 tot 98 van de 100 woorden moet kennen om te begrijpen wat er wordt verteld? Als je veel woorden kent, is het makkelijker om teksten te lezen, schrijven en begrijpen. Maar je kunt ook beter gesprekken volgen en voeren of bijvoorbeeld een vlog maken. In de Cito Woordenschat Vlog Challenge kunnen leerlingen dit bewijzen. Tot 10 november hebben klassen de tijd om een vlog te maken over hun eigen stad of dorp, met daarin vijf typerende woorden die daar voorkomen en een nieuw verzonnen Nederlands woord. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet én een workshop van YouTubers Nina Schotpoort en UberQuin. Dti meldt Cito. 

Nina: “Als ik een video maak is het heel belangrijk dat mijn woordenschat goed is. Daar let ik zelf altijd heel erg op. Want anders begrijpt niemand iets van mijn video’s. Zelf vind ik het heel erg tof dat ik samen met Quin mee mag doen aan deze samenwerking met Cito.” Quin vervolgt: “Ik was blij met de Cito-toets omdat ik het heel fijn vond om te weten waar ik goed in was, maar ook waar ik niet zo goed in was. Hierdoor werd het voor mij een stuk gemakkelijker om de juiste vervolgschool te kiezen. Mijn volgers weten wel dat ik eigenlijk veel liever creatief bezig ben, zoals met mijn YouTube-kanaal en dat ik niet graag met mijn neus in de boeken zit. Maar ik zal echt mega blij zijn als ik aan het einde van dit schooljaar mijn havo-diploma op zak heb.”

Hoe werkt het

Klassen bepalen zelf hoe ze invulling geven aan de vlog: je mag zingen, rappen, praten of dichten, mensen interviewen, alles mag! De vlog mag maximaal twee minuten duren, vijf typerende woorden uit je stad of dorp bevatten en één zelf verzonnen Nederlands woord. De uitleg en spelregels vind je op woordenschatvlog.nl.

De vlogs en de nieuwe woorden worden beoordeeld door de vakjury, bestaande uit niemand minder dan Nina en Quin, schrijver en taalkundige Wim Daniëls, woordenschat-expert Marianne Verhallen, Niels Bakker van Stichting Lezen en Marleen van Benthem, businessmanager primair onderwijs bij Cito. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet en workshop van Nina Schotpoort en UberQuin.

Bekijk de uitleg van de Woordenschat Vlog Challenge op woordenschatvlog.nl 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids