Normal_10823

DEN HAAG - Het wetsvoorstel Werken naar Vermogen biedt volgens SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut veel te weinig garanties en zekerheden om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Karabulut zal daarom verschillende voorstellen doen om de wet Werken naar Vermogen te verbeteren. Zo wil het Kamerlid stagejobcoaches inzetten voor een goede overgang van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs naar de arbeidsmarkt voor verstandelijk gehandicapte jongeren.

"In de overgang van school naar de arbeidsmarkt is goede begeleiding cruciaal. Een eerder experiment met de stagejobcoach laat zien dat de arbeidsparticipatie van deze jongeren met bijna tien procent stijgt als er goede begeleiding is", aldus Karabulut. "De jobcoach kan het verschil maken tussen thuis op de bank zitten of volwaardig meedoen in de samenleving".

Door de invoering van de wet Werken naar Vermogen zullen mogelijk 60.000 banen in de sociale werkplaatsen verloren gaan. Daarnaast verlaagt de wet de uitkering van jonggehandicapten. Ook geeft het wetsvoorstel gemeenten de mogelijkheid om mensen met een beperking onder het minimumloon te laten werken.

Eerder kondigde de SP al een initiatiefwetsvoorstel aan om sociaal ondernemerschap te bevorderen. Met deze wet worden werkgevers verplicht om per vijftig werknemers minimaal één voltijdsbaan voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink