Logo_logo__unicef

Dit najaar zullen er naar verwachting beslissingen vallen over het Europese asiel- en opvangbeleid met grote gevolgen voor kinderen op de vlucht. UNICEF Nederland roept staatssecretaris Harbers en premier Mark Rutte vandaag op om niet in te stemmen met de voorstellen als de situatie van kinderen verder verslechtert. Dit meldt UNICEF.

Deze week spreken de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken over de asielopvang. De regeringsleiders komen op 18 oktober bij elkaar. Tijdens de overleggen deze maand en tijdens vergaderingen in december zullen bewindslieden waaronder premier Rutte knopen doorhakken. 
 
De EU wil opvangcentra inrichten aan de randen van de EU en daarbuiten. "Als deze plekken niet aan minimale eisen gaan voldoen, dan zullen kwetsbare kinderen extra beschadigd raken", aldus kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp van Unicef Nederland.
 
UNICEF Nederland vraagt het kabinet daarom om alleen akkoord te gaan onder de volgende voorwaarden:
  • We beschermen kinderen tegen geweld en uitbuiting
  • We zorgen voor onderwijs, een dokter en mentale zorg bij trauma’s
  • We garanderen snelle en rechtvaardige asielprocedures
  • We houden gezinnen bij elkaar
  • We zetten geen kinderen uit als dat onveilig is
  • We sluiten kinderen nooit op
 
UNICEF roept ook het Nederlandse publiek op om dit manifest te ondersteunen door deze oproep te liken en te delen op social media. De Tweede Kamer heeft tijdens een debat aankomende woensdag 10 oktober de kans om deze voorwaarden aan het kabinet mee te geven voordat de EU stappen zet. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids