Normal_klaslokaal345

Amsterdamse schoolbesturen starten woensdag een actieweek tegen het lerarentekort. Met de slogan Op=op willen ze de problemen rondom het lerarentekort nog eens dringend onder de aandacht brengen bij de politiek en bij ouders. Dit gebeurt door een petitie en een filmpje die zo veel mogelijk verspreid moeten worden. Dit meldt Het Parool.

De actie is geïnitieerd door bbo, het breed bestuurlijk overleg van Amsterdamse schoolbesturen. Volgens de schoolbesturen is het lerarentekort in Amsterdam nog nijpender dan in andere delen van Nederland. Dit jaar zijn er 159 vacatures in het basisonderwijs. In 2023 zal dat oplopen tot 475 onvervulde vacatures. Daarbij komt dat er nog 40 nieuwe scholen gestart moeten worden om het groeiende aantal inwoners het hoofd te kunnen bieden.
 
Invallers zijn nauwelijks meer te vinden. In Amsterdam moesten zeker negen scholen op de laatste dag voor de krokusvakantie hun leerlingen naar huis sturen of een onbevoegde vervanger zoals een conciërge of ander ondersteunend personeel voor de klas zetten. Starterswoningen voor leraren, subsidie voor zij-instromers en ruimere reis-en parkeervergoedingen lokken nog lang niet genoeg leraren naar de hoofdstad.
 
De actieweek is enerzijds bedoeld om ouders te laten weten dat de scholen er alles aan doen om goed onderwijs mogelijk te blijven maken. Anderzijds is het een dringende oproep aan de politiek om stevige maatregelen te nemen. De actieweek maakt geen onderdeel uit van de estafettestaking in Noord-Holland die op woensdag 14 maart gepland staat, maar het sluit er wel bij aan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids