Opbrengstgericht werken in het onderwijs zorgt voor betere resultaten van leerlingen. DDat is zowel voor het basisonderwijs als het speciaal onderwijs belangrijk. Praktijkervaring wijst uit dat scholen voor speciaal onderwijs veel vooruitgang boeken door goed naar de prestaties van de leerlingen te kijken. Op dinsdag  1 juni 2010 kunt u leren van de ervaringen, ideeën en tips van deze scholen. Dit draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van het speciaal onderwijs, waarvan de leerlingen weer zullen profiteren.

Meer dan honderd scholen voor speciaal onderwijs doen mee aan de taal/lees-en rekenverbetertrajecten van Projectbureau Kwaliteit van de PO-Raad. Deze scholen ervaren in de praktijk dat de resultaten van hun leerlingen verbeteren door de resultaten goed te volgen en te analyseren. Deze ervaringen leiden weer tot praktische handreikingen en deze worden gepresenteerd op de werkconferentie 'Opbrengstgericht speciaal taal/lees- en rekenonderwijs’. De PO-raad organiseert deze conferentie samen met de WEC-raad, mede-initiator van de verbetertrajecten voor speciaal onderwijs. 

De opbrengsten van de conferentie worden gebruikt om een verdere kwaliteitsslag te kunnen maken in het taal/lees- en rekenonderwijs. Het programma bestaat uit workshops van inhoudelijke experts. Onderwerpen zijn onder meer doelgericht rekenonderwijs aan (zeer) moeilijk lerende kinderen, taaltoetsen, rekenen en kinderen met autisme, ontwikkelingsperspectief, begrijpend lezen in (voortgezet) speciaal onderwijs en tellen en getalbegrip bij jonge risicokleuters. Samenwerking en uitwisseling tussen inhoudelijke experts en de praktijk staan deze dag centraal.

Activiteiten verbetertrajecten
De meeste scholen voor speciaal onderwijs hebben al stappen gezet op het gebied van technisch lezen. Voor wat betreft de rekenverbetertrajecten,  werken de scholen met name aan de basisvaardigheden en de toepassingsgebieden meten, tijd en geld. De scholen zetten allemaal in op het versterken van leerkrachtgedrag en op het gebied van opbrengstgegevens om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast worden de leerlijnen en een passend taal/lees- en rekenaanbod voor de eigen doelgroep verder uitgewerkt en versterkt.

Doelgroep en inschrijven conferentie
De werkconferentie vindt plaats op dinsdag 1 juni 2010, van 9.30 tot 16.30 uur in Stadion Galgenwaard in Utrecht en is speciaal bedoeld voor taal- en rekencoördinatoren, intern begeleiders, leerkrachten, directeuren, bestuurders en schoolbegeleiders in het speciaal onderwijs.  Het programma is te vinden op http://www.schoolaanzet.nl/, inschrijven kan via http://www.deelnameregistratie/

Bron: WEC-raad