Logo_logo_lesco

De drie genomineerden voor Project Speciaal zijn bekend: Twist app, Unik mbo project en Team Thuiszitters. Op Hét Congres op 24 november wordt bekend gemaakt welk project zich hét Project Speciaal 2017 mag noemen. Dit meldt LESCO.

Project Speciaal is een initiatief van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LESCO). Met het project wil de organisaties de vernieuwing van het speciaal onderwijs stimuleren. Op Hét Congres, het landelijke onderwijscongres dat in het teken staat van onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben, wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Twist app is bedoeld voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen. Voor deze doelgroep bestaat er nog nauwelijks digitaal lesmateriaal. De Twist app brengt daar verandering in. De app maakt gebruik van een webcam en vorm- en bewegingsherkenning zodat leerlingen op die manier digitale vragen kunnen beantwoorden. Docenten kunnen zelf lessen samenstellen in de app en elke les dus aanpassen op het niveau van de leerling.

Unik MBO Onderwijs is een stichting in Sittard en Heerlen die entree-onderwijs en examinering aanbiedt vanuit het uitgangspunt: als een jongere niet leert zoals wij lesgeven, dan moeten wij lesgeven zoals de jongere leert. De stichting is uit drie Zuid-Limburgse vso-scholen ontstaan en staat voor uniek, nieuw, innoveren en kansrijk mbo-onderwijs.

Team Thuiszitters is een project van Altra Onderwijs & Jeugdhulp en Opvoedpoli/Care Express in Amsterdam. Het team wil schoolverzuim en schooluitval terugdringen en voorkomen vanuit een intensieve samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulp en ggz.

De winnaar van het Project Speciaal ontvangt een geldprijs en publicitaire ondersteuning. Een jury beoordeelt hoe creatief, innoverend en inspirerend de genomineerden zijn. Daarnaast bepalen publieksstemmen voor de helft wie de winnaar wordt. Stemmen kan op www.projectspeciaal.nl. Daar is ook meer informatie over de genomineerde projecten te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids