Normal_hersenen_brein_hersenscan_

Hoewel de signalen van autisme vaak pas in de kleuterjaren zichtbaar worden, kan een hersenscan al bij peuters de eerste tekenen van de stoornis zichtbaar maken. Dit blijkt uit een studie die onlangs in wetenschappelijk tijdschrift Nature is gepubliceerd. Hierdoor wordt het mogelijk om de diagnose veel eerder te stellen en op tijd te starten met therapie. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een groep van 148 kinderen die een hoger risico op autisme hebben, bijvoorbeeld omdat hun broer of zus autisme heeft. Er werd een hersenscan gemaakt wanneer zij 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar waren. Daarop waren duidelijke achterstanden in bepaalde hersengebieden zichtbaar. Het gaat onder andere om de cerebrale cortex, die informatie uit het lichaam analyseert en interpreteert en dit vervolgens omzet in gedachten en handelingen. De hersenscan bleek in 80 procent van de gevallen een goede voorspeller te zijn voor de ontwikkeling van autisme bij een kind.

Met een hersenscan voor risicokinderen kan de diagnose al veel eerder worden gesteld, voordat in de kleuterjaren bepaalde gedragingen duiden op de stoornis. De jonge hersenen van kinderen hebben er het meeste baat bij als zo vroeg mogelijk wordt gestart met therapieën.

Het onderzoek kent volgens de wetenschappers wel een valkuil. “Autisme uit zich in bijzonder veel vormen”, zegt onderzoekster Heather Hazlett. “Geen enkele wetenschappelijk test zal ooit in staat zijn om die mogelijke varianten bij elk kind te detecteren.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids