Normal_tijdschrift_lezen_isabella_3509
Vanaf februari zijn de wetenschappelijke toptijdschriften Science en Nature niet meer beschikbaar voor medewerkers en studenten van de Universiteit Tilburg. Het contract met de beide bladen is opgezegd omdat ze te duur zijn. De bibliotheek bespaart zo, naar eigen zeggen, 21.527 euro per jaar. Dit meldt de Volkskrant. 
 
Volgens directeur van de bibliotheek, Marc van den Berg, waren er weinig andere opties. Het budget voor abonnementen is gekrompen, maar de bladen blijven onveranderd duurder worden. Veel wetenschappelijke tijdschriften worden in grote pakketten van tientallen titels verkocht. Dit is een complicatie, aldus Van den Berg. De uitgevers sluiten namelijk zogeheten Big Deals af over deze pakketten. De Nederlandse universiteiten proberen momenteel echter uitgevers tot zogeheten open access te dwingen en kunnen dus niet over de Big Deals gaan bakkeleien bij de uitgevers. 
 
Van den Berg: 'Buiten de Big Deals om zijn alleen Science en Nature titels waarvan het opzeggen echt aantikt. Die zijn erg duur, en daar komt bij dat ze in Tilburg relatief weinig gebruikers hebben, omdat we geen bèta-faculteit of academisch ziekenhuis hebben.' De artikelen van de tijdschriften zijn dus vanaf februari alleen nog maar beschikbaar als ze los aangeschaft worden. Bij Science en Nature kost dat gemiddeld 20 of 30 dollar per stuk. Als een medewerker van de universiteit een artikel nodig heeft, draait de betreffende faculteit op voor de kosten. 
 
© Nationale Onderwijsgids