Normal_kinderen_sport_sportdag

Vijf scholen voor speciaal onderwijs hebben afgelopen periode het trainings- en begeleidingstraject van Sport P.A. doorlopen, waarbij zeven vakdocenten hun bewijs van deelname ‘Ik ben P.A. Docent’ ontvingen. Op deze scholen gaan nu zo’n tien leerlingen het Sport P.A. programma volgen om het certificaat ‘Ik ben Sport P.A. te behalen. Daarnaast starten 2 februari nog eens negen scholen met het trainings- en begeleidingstraject met in totaal 21 vakdocenten. In april zullen deze scholen en docenten ook hun traject afronden tot ‘Ik ben P.A. Docent’. Dit meldt Special Heroes.

Sport P.A. is een programma om de participatie & talenten van jongeren (15 tot 19 jaar) in het speciaal voortgezet onderwijs te versterken door sport. Jongeren leren vaardigheden (ontdekken) bij de organisatie van een sportactiviteit. Deze vaardigheden komen van pas op school, op de club of bij toekomstig werk. De nadruk ligt op het versterken van het talent en zelfvertrouwen van de leerling. De positieve benadering binnen de methodiek van Sport P.A. heeft een positief effect op jongeren. Uitgaan van datgene wat je kunt, in plaats van ‘werken aan je problemen’.
 
In de periode 2009 tot en met 2015 hebben 380 scholen deelgenomen aan Special Heroes Sport en daarvan heeft bijna 80 procent sport en bewegen (onder de naam Special Heroes) duurzaam in het beleid verankerd. De sport- en beweegparticipatie steeg met 12 tot 15 procent. Meer dan 500 (sport)verenigingen zijn al bij het programma betrokken. Na de successen op veel scholen voor speciaal onderwijs en de daarmee groeiende bekendheid van het programma is er een grotere vraag ontstaan vanuit sbo en praktijkscholen om ook daar de methodiek van Special Heroes Sport in te zetten en daarnaast een vraag om de methodiek ook voor kunst en cultuur in te zetten (Special Heroes Art).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids