Normal_staatssecretaris_dekker

Ook voor nieuwe leerlingen op de dovenschool Kentalis Guyot in Haren is er geld beschikbaar voor verblijf op het bijbehorende internaat. Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in antwoord op vragen van D66 over de toekomstige financiering van het doveninternaat. Vorig jaar ontstond grote onrust bij ouders, leerlingen en docenten toen Dekker de subsidie voor het internaat wilde beëindigen. Dit meldt Rijksoverheid.

Dekker wilde de financiering van het internaat stopzetten omdat onderwijsgeld volgens hem niet bedoeld is voor verblijfszorg. Een meerderheid van de Tweede Kamer was echter tegen een subsidiestop omdat dit mogelijk het einde zou betekenen voor de dovenschool. Dekker legde zich uiteindelijk neer bij de wens van de Tweede Kamer maar waarschuwde wel dat het internaat dan uit bronnen voor het passend onderwijs aan kinderen met een beperking bekostigd zal moeten worden.

Uit een recente analyse van leerlingenstromen blijkt er nu in het budget voor cluster 2 onderwijs voldoende ruimte is om het internaat op deze manier te financieren, ondanks dat de instellingen geen grote reserves hebben. Het onderwijsministerie heeft toegezegd dat onderwijsmiddelen voor verblijf mogen worden ingezet.

Voor het verblijf van een leerling in het internaat is een budget van 28 duizend euro nodig. De afgelopen jaren stroomden er circa zeven leerlingen per jaar in het internaat in. In totaal verbleven er de afgelopen jaren circa 35 leerlingen in het internaat. Dit zou betekenen dat er voor het komende schooljaar een bedrag van 196 duizend euro nodig is  oplopend naar een structureel benodigd budget van 980 duizend euro voor 35 leerlingen in 2022-2023.

Haren is de enige plaats in Nederland waar dove leerlingen een havo-opleiding kunnen volgen in zowel gesproken Nederlands als gebarentaal. Leerlingen van de school komen dan ook uit heel Nederland. Een deel van hen verblijft doordeweeks op het internaat omdat zij te ver weg wonen om dagelijks op en neer te reizen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids