Normal_bibliotheek__boeken__lezen__studeren

Gedeputeerde Hans Teunissen heeft op de conferentie Samen voor Taal de nieuwe Nadere subsidieregels Bibliotheek en Maatschappij gepresenteerd. Hiermee worden bibliotheken uitgedaagd om op een innovatieve manier laaggeletterdheid te voorkomen en tegen te gaan. De regeling is bedoeld voor Limburgse bibliotheken en gemeenten en 850.000 euro is beschikbaar. Dit meldt de provincie Limburg.

Bibliotheken doen meer dan alleen het uitlenen van boeken, ze hebben een belangrijke maatschappelijke functie. De Provincie Limburg wil vernieuwing en innovatie bevorderen zodat bibliotheken hun maatschappelijke rol kunnen vervullen. Gedeputeerde Teunissen: ‘Innovatie en vernieuwing zijn belangrijk om maatschappelijke problemen op te lossen. Door hun laagdrempeligheid en rol in de gemeenschap hebben bibliotheken de ideale positie om laaggeletterdheid tegen te gaan.” Het tegengaan en voorkomen van laaggeletterdheid betekent ook dat meer Limburgers kunnen meedoen in de samenleving.
 
De conferentie Samen voor Taal is georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven en Cubiss Limburg. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over de aanpak van laaggeletterdheid, ontstaan nieuwe kansen om het aantal mensen met een beperkte taalvaardigheid in Limburg te laten dalen. Want één op de acht Limburgers tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. In Nederland zijn in totaal 2,5 miljoen mensen laaggeletterdheid. Dit aantal groeit nog steeds.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids