Normal_50409d79-c4d5-4f1b-8d6a-842141f95b89

Een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. De inzet van de campagne is: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen. De kinderen moeten dus naast het buitenspelen op school ook na schooltijd nog naar buiten. Dat meldt het Oogfonds.

Volgens het Oogfonds kunnen kinderen, ouders en scholen veel doen aan het gezond houden van kinderogen. In Nederland is er nu echter nog veel te weinig aandacht voor wat er allemaal speelt rond (kinder)ogen. Bijziendheid (myopie) ontstaat in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl. Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten verhoogt het risico. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen om minstens twee uur per dag buiten zijn, ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken en minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen zoals tablets.

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "Nederlandse kinderen zijn tegenwoordig gemiddeld nog maar één uur per dag buiten. Dat is echt veel te weinig. We moeten terug naar de standaard waarbij het heel gewoon is om iedere dag minstens twee uur per dag buiten te zijn, ook bij slecht weer." Via www.gezondekinderogen.nl kan het gratis informatiepakket 'Gezonde kinderogen' aangevraagd worden. Naast informatie bevat dit pakket beloningsstickers voor buiten spelen en een oogtest-poster.

© Nationale Onderwijsgids