Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap__isabella_2420

Veel kinderen en jongeren met een beperking reizen al van jongs af aan met speciaal vervoer naar school. Dat is niet altijd nodig. Daarom biedt de gemeente Venray een cursus aan waarin leerlingen met een handicap leren om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. De gemeente Alkmaar is juist op zoek naar reismaatjes voor de leerlingen, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen reizen. Dat melden gemeenten Venray en Alkmaar.

De cursus van de gemeente Venray is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke/psychische handicap, die nu nog met een taxi naar school worden vervoerd. Tijdens de cursus oefent een vrijwilliger met de leerling om met het openbaar vervoer naar school te gaan. Alle stappen om met bus of trein te reizen worden uitvoerig geoefend. De leerling leert onder meer hoe laat de bus of trein vertrekt, waar ingestapt moet worden voor de heen- en terugreis, wat hij moet doen bij het instappen, bij welke halte hij weer moet uitstappen en wat de verdere route van en naar school is. Wanneer het zelfstandig reizen door een leerling niet lukt is er uiteraard weer de mogelijkheid om terug te keren in het aangepaste vervoer. “Hun zelfstandigheid wordt hierdoor weer een beetje vergroot. Ouders hebben er eerder vaak nooit bij stil gestaan dat hun kind hiertoe in staat is en zeggen achteraf blij verrast te zijn”, zegt wethouder van Venray, Lucien Peeters.

Via het project MEE op weg van de gemeente Alkmaar leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te reizen. Reizen kan met de fiets zijn, lopend of met het openbaar vervoer. Wethouder van Alkmaar, Elly Konijn: “Zelfstandig reizen stimuleert deelname aan de samenleving, bijvoorbeeld om zelf naar vrienden, school en de sportclub te kunnen gaan. Een reismaatje is daarom heel belangrijk voor kinderen en jongeren met een beperking om hen mee op weg te helpen.” Het reismaatje maakt samen met de deelnemer een plan over hoe de deelnemer de reis kan maken. In dit plan staat ook waar hij of zij op moet letten bij de route en op welke dagen geoefend wordt. Gedurende acht tot tien weken wordt de reis van huis naar school wekelijks een keer geoefend.

© Nationale Onderwijsgids