Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Gisteren was de Dag van de Leerplicht, wat in het teken stond van het recht op onderwijs. In Nederland blijkt recht op onderwijs nog niet vanzelfsprekend te zijn. Meer dan 10.000 kinderen met een beperking zitten thuis omdat er voor hen geen passend onderwijsaanbod is. Ieder(in) pleit daarom voor dat het leerrecht in de Nederlandse wet opgenomen moet worden. Dat meldt Ieder(in).

Ieder kind heeft recht op onderwijs, maar wanneer een school een kind weigert en zegt geen passend onderwijs te kunnen geven, kunnen de ouders zit niet op een wet beroepen. Dit valt niet binnen de wet passend onderwijs en ook niet binnen de Grondwet. “En dat terwijl in belangrijke internationale mensenrechtenverdragen het recht op onderwijs wel is vastgelegd”, benadrukt Ieder(in). De organisatie is van mening om dit fundamenteel recht in Nederland goed te regelen, er naast de leerplicht ook het leerrecht expliciet in de Nederlandse wet opgenomen moet worden.

Volgens Ieder(in) is de zorgplicht die scholen nu volgens de Wet passend onderwijs hebben niet afdoende. Scholen kunnen nu namelijk nog steeds zeggen dat zij geen passend ondersteuningsaanbod kunnen organiseren voor een kind. Onlangs heeft Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) in een motie gevraagd te onderzoeken of leerrecht in de wetgeving van het onderwijs opgenomen kan worden. Deze motie is door de Kamer aangenomen en het onderzoek wordt uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden in de volgende voortgangsrapportage over passend onderwijs, die in juni wordt verwacht, bekend worden gemaakt.

© Nationale Onderwijsgids