Normal_normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

De academie voor Zelfstandigheid is een petitie gestart voor het creëren en financieren van opleidingsmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking, ook na het 18e levensjaar. De academie wil bevorderen dat ook deze mensen optimaal kunnen participeren binnen wonen en werken en een leven lang kunnen leren. De academie stelt voor dat de overheid start met een Persoonlijke Ontwikkelings Voucher, waarmee bij een organisatie van eigen keuze leertrajecten ingekocht kunnen worden. Dat meldt de academie voor Zelfstandigheid.

In Nederland houdt het speciaal onderwijs voor mensen met een beperking op hun 18e levensjaar op. Volgens de academie biedt de opleidingsstructuur in Nederland geen mogelijkheden voor vervolg voor mensen voor wie mbo niveau 1 niet haalbaar is. “Dit is een groot hiaat in onze ‘gelijke kansen biedende ‘samenleving, zeker aangezien de doelgroep op die leeftijd nog lang niet uitgeleerd is. Volwassenen met een beperking willen een volwaardige plaats in de samenleving hebben en zelfstandig hun beslissingen nemen.
Er zijn veel mensen binnen de doelgroep die hùn verantwoordelijkheid om een positieve bijdrage aan de samenleving graag zouden willen nemen. Maar daarvoor moeten eerst anderen de verantwoordelijkheid nemen om dat mogelijk te maken. Het bieden van voldoende opleidingsmogelijkheden is daarin van groot belang”, aldus de academie in de petitie.

De academie eist dat de Nederlandse overheid maatregelen gaat nemen om mensen met een verstandelijke beperking in staat te stellen zichzelf verder te ontwikkelen. De petitie is inmiddels 888 ondertekend en sluit op 7 april 2016. Daarna worden de handtekeningen aan de Tweede Kamer overhandigd.

© Nationale Onderwijsgids