Normal_normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

De oppositiepartijen D66 en SP van Zutphen willen opheldering over het gebrek aan geld dat er zou zijn bij de bouw van een nieuwe cluster-4-school. De komst van de school zou vertraging hebben opgelopen doordat de gemeente Zutphen geen geld meer heeft om de school van de gewenste nieuwbouw te kunnen voorzien. De oppositiepartijen willen nu opheldering van het college van Burgemeester en wethouders van Zutphen. Dat meldt de Stentor.

De gemeente Zutphen voert al jaren gesprekken met Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG) over het openen van een nevenvestiging van Klein Borculo, een basisschool voor onder meer zeer moeilijk opvoedbare kinderen. In de school zouden zo'n tachtig leerlingen met ernstige stoornissen en gedragsproblemen komen. Echter, de gemeente Zutphen heeft geen budget meer voor onderwijshuisvesting. De uitgaven op dit gebied zijn tijdelijk bevroren. Wethouder Patricia Withagen van Zutphen gaf onlangs aan dat een verzoek voor nieuwbouw is afgewezen en dat het ernaar uitziet dat de komst van de school met een jaar moet worden uitgesteld.

De oppositiepartijen willen dat de nieuwe clusterschool er zo snel mogelijk komt, omdat de leerlingen nu naar scholen in Apeldoorn, Doetinchem en Borculo moeten. Bestuurder van SOTOG, Frank de Vries, geeft aan de situatie te betreuren. "We hebben begrip voor de financiële situatie van de gemeente, maar hopen anderzijds toch snel een oplossing met de gemeente te kunnen vinden. Het plan was om komend schooljaar open te gaan. De gemeente heeft ons bovendien zelf gevraagd om in Zutphen een vestiging te openen." De gemeente en SOTOG gaan binnenkort met elkaar om de tafel. Er ligt een verplichting voor de gemeente om de stichting in 2016 van huisvesting te voorzien, aldus De Vries.

© Nationale Onderwijsgids