Normal_zorgleerling

Jaarlijks krijgen tientallen studenten met psychische of lichamelijk beperkingen geen toegang tot een mbo-opleiding. En als de zorgstudenten wel worden aangenomen, ontvangen ze niet altijd de zorg die de zij nodig hebben. Dit meldt de Volkskrant op basis van een rondvraag onder studenten, juristen, ouders en andere betrokkenen. 

Sinds vorig jaar zijn scholen verantwoordelijk voor de zorgleerlingen. Het passend onderwijs verving toen de ‘rugzakjes’, waaruit speciale zorg werd gefinancierd. Kinderombudsman Marc Dullaert uitte al eens zijn zorgen over de invoering van het passend onderwijs. Volgens hem zou het nieuwe systeem te overhaast zijn ingevoerd. Het zou ontbreken aan persoonlijke aandacht voor jongeren met leerproblemen.

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) kreeg dit jaar al 188 klachten binnen over het passend onderwijs. Ongeveer een derde daarvan ging over de gebrekkige leiding voor de zorgleerlingen. Het overige deel ging over studenten die niet werden aangenomen of over de strenge intakeprocedure.

Jeroen Veltheer is oprichter van het Netwerk Ouderinitiatieven en bovendien vader van een zorgleerling. Hij verzamelt verhalen van studenten die vanwege een beperking niet zijn aangenomen op een mbo-opleiding. Uit de verhalen blijkt dat er onduidelijkheid bestaat over de zorgplicht van scholen.

Volgens de MBO Raad is er geen duidelijkheid en moeten scholen jongeren in opleidingen plaatsen die passen bij hun talenten en de meeste kansen bieden op een passende plaats op de arbeidsmarkt. Niet iedereen kan echter worden aangenomen. “Soms blijkt dat jongeren, ook die met een beperking, irreële verwachtingen hebben. Als bij de intake blijkt dat de mogelijkheden in het gekozen beroep te beperkt zijn, bieden ze deze jongere een alternatief”, aldus een woordvoerster van de MBO Raad.

Minister Bussemaker wil dat scholen ouders meer betrekken bij afspraken over de opleiding van de zorgleerling. Ook werkt de bewindsvrouw aan een wet die studenten het recht geeft om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding.

© Nationale Onderwijsgids