Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

De belangstelling voor het kindpakket neemt onder gemeenten toe en ook het aantal voorzieningen in het pakket neemt toe. Een op de acht gemeenten blijkt het pakket inmiddels aan te bieden. Dat blijkt uit recent onderzoek, meldt minister Asscher van Sociale Zaken. Gemeenten die al van een dergelijk pakket gebruik maken zijn van mening dat speciale voorzieningen voor kinderen en jongeren uit arme gezinnen daardoor beter bij de doelgroep terechtkomen. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Asscher benadrukt dat hij vindt dat ieder kind zich moet kunnen ontwikkelen en mee moet kunnen doen in de samenleving. Het mag dan niet uitmaken of een kind geboren wordt in een rijk of arm gezin. Elk jaar stelt het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar voor armoedebestrijding. Het grootste deel ervan, 90 miljoen euro, gaat naar gemeenten. Een op de acht gemeenten biedt inmiddels al een kindpakket aan. “Ik heb aan gemeenten gevraagd om bij de inzet van dit geld speciale aandacht te besteden aan kinderen. Ik ben heel blij dat gemeenten dat ook doen, bijvoorbeeld door het aanbieden van het kindpakket”, aldus Asscher.

Een kindpakket is bedoeld om de participatie te bevorderen van kinderen uit arme gezinnen. In het onderzoek zijn 72 gemeenten geraadpleegd met een kindpakket of een andere bundeling van voorzieningen voor kinderen. Per gemeente kan het pakket verschillend zijn. Het bevat bijvoorbeeld kleding, tweedehands computers, een fietsregeling voor brugklassers of korting op culturele activiteiten. Asscher zegt gemeenten te blijven stimuleren bij het ontwikkelen en stimuleren van een kindpakket, maar wil dit niet centraal voorschrijven. 

© Nationale Onderwijsgids