Normal_geld35

Goed omgaan met geld is voor vierhonderdduizend jongeren in Nederland moeilijk omdat zij een licht verstandelijke beperking hebben. Zij missen inzicht en overzicht en maken daardoor soms grote schulden. Dit wordt geprobeerd tegen te gaan door het geven van praktijklessen op scholen over omgaan met geld. Daarnaast worden banken aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Dit meldt Eenvandaag.

Zo'n vierhonderdduizend jongeren hebben problemen met geldzaken. Door hun verstandelijke beperking leven zij in het hier en nu en zijn zij erg beïnvloedbaar. Geldelijke verleidingen van bijvoorbeeld reclame zijn moeilijk te weerstaan en er wordt vaak misbruik van hen gemaakt op financieel gebied.

Jelle Drost, directeur van het 'Expertisecentrum jonge mensen met een licht verstandelijke beperking', zegt bij Eenvandaag dat naast praktijkonderwijs ook banken iets kunnen doen aan deze schuldenproblematiek. Zij kunnen een pinautomaat op school plaatsen, en de inzichtelijkheid ervan verbeteren door het gebruik van pictogrammen. Ook kunnen zij voorkomen dat jongeren rood kunnen staan. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld werkgevers anticiperen door het salaris één keer per week uit te betalen in plaats van één keer per maand. 

© Nationale Onderwijsgids