Normal_staatssecretaris_dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Guyot Dovenschool in Haren. Dekker deed dit op verzoek van partij D66 nadat de staatssecretaris eerder bekend heeft gemaakt de subsidie voor het bijbehorende internaat van de school te willen stoppen.  Tijdens zijn bezoek sprak de staatssecretaris met ouders, leerlingen en docenten van de school. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De Guyotschool in Haren is de enige school voor voortgezet onderwijs aan dove en slechthorende kinderen die zowel in gesproken Nederlands als in gebarentaal onderwijs biedt. De school heeft een internaat voor leerlingen die van ver buiten de  regio komen. De school wordt bekostigd door het ministerie van Onderwijs. Door de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) valt verblijfszorg echter buiten de subsidie van de overheid. Het ministerie wilde daarom de financiering voor nieuwe leerlingen van het internaat per 1 augustus stopzetten. De staatssecretaris stemde echter toe om eerst een bezoek te brengen aan de school alvorens een definitief besluit te nemen over de subsidie.

Dekker bleek tijdens de gesprekken van mening dat met de invoering van het passend onderwijs dove en slechthorende jongeren ook op een reguliere school terecht zouden kunnen. De leerlingen zelf en hun ouders zijn het niet met de staatssecretaris eens. Op de Guyotschool zijn zij onder gelijken en zijn ze niet afhankelijk van een tolk. Op een 'gewone' school zullen ze niet alles meekrijgen waardoor ze zich eerder geïsoleerd of eenzaam kunnen voelen. Of de leerlingen de staatssecretaris hebben kunnen overtuigen, is afwachten. De school hoopt eind dit jaar een beslissing van Dekker te vernemen.

© Nationale Onderwijsgids