Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534
De handreiking 'Schoolverzuim en het voorkomen van thuiszitten' is aangepast voor het schooljaar 2015-2016. De eerste ervaringen van het passend onderwijs zijn verwerkt in het document. Dit meldt het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Holland Rijnland die samen met scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs de handreiking aanpaste. 
In de handreiking beschrijft het RBL hoe zij en haar ketenpartners samenwerken in het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval. Daarbij staat in het document bijvoorbeeld hoe deze aspecten moeten worden gesignaleerd en gemeld. 
 
Afgelopen schooljaar was voor het eerst de Wet passend onderwijs van kracht. De eerste ervaringen met de opvang van zorgleerlingen in het reguliere onderwijs en de problemen die hierbij komen kijken zijn meegenomen in de aanpassing van de handreiking. Passend onderwijs is niet geschikt voor alle leerlingen, zo werd gedurende het jaar bekend. Een groep kinderen met speciale behoeften redt het niet in het reguliere onderwijs en is daardoor thuis komen te zitten. 
 
In de handreiking zijn ook de ervaringen verwerkt van de samenwerking met de jeugd- en gezinsteams. De nieuwe handreiking verzuim vindt u op www.hollandrijnland.nl. Hetzelfde geldt voor een Verzuimkaart uit de regio. Op deze kaart staan de afspraken die het onderwijs en leerplichtbureaus gemaakt hebben over het melden van verzuim weergegeven. Ook de te ondernemen acties van scholen, RBL en (in geval van ziekte) de GGD jeugdzorg, zijn uitgewerkt. 
 
© Nationale Onderwijsgids