Normal_copyright_stockfreeimages__leerling_uitleg_hulp_samenwerken_juf_nakijken

Vijf scholen voor speciaal onderwijs in het Gooi fuseren. Stichting Elan is de nieuwe naam van de scholengroep. Via de fusie wordt de mogelijkheid gecreëerd om de expertise die aanwezig is binnen de stichting beter aan te bieden in het reguliere onderwijs, dit in verband met de Wet passend onderwijs. Dit meldt de Gooi en Eemlander. 

Het gaat onder meer om de Annie M.G. Schmidtschool (Hilversum), de Indonschool (Bussum), Het Mozaïek en de Klimopschool (Hilversum) en De Wijngaard (Huizen). Tot nu toe vallen de scholen onder de Stichting voor Christelijk Speciaal Onderwijs en het Samenwerkingsverband Annie M.G. Schmidt. 
 
Doel
Het doel van de fusie is tweeledig. De scholen willen elkaar niet langer beconcurreren maar samen sterker staan tijdens de veranderingen die de Wet passend onderwijs met zich meebrengt. Daarnaast willen de scholen de expertise die zij in huis hebben aan gaan bieden aan het reguliere onderwijs. Het doel van de fusie is hierop gebaseerd: ze willen zo veel mogelijk kinderen  in het reguliere basisonderwijs laten functioneren. Pas als de kinderen het echt nodig hebben kunnen ze dan alsnog het speciale onderwijs in. 
 
Bestuurders Ada Fischer van Stichting Elan: “Wij hebben al jaren zoveel kennis in huis. Vooral op het gebied van autisme. Dat werd de afgelopen jaren ook volop ingezet om leraren en leerlingen in het reguliere basisonderwijs te ondersteunen. Maar nu wij gaan samenwerken, wordt al die kennis gebundeld en nog beter toepasbaar.’’
 
Werkwijze
De werkwijze van de stichting wordt als volgt. Wanneer een kind in het reguliere onderwijs niet of moeilijk mee kan komen, kan een expert van Elan ingezet worden. Deze expert voert vervolgens gesprekken met de ouders, de docent en de intern begeleider. De expert kijkt naar wat het kind nodig heeft om toch op school te kunnen blijven. Als blijkt dat het kind beter tot zijn recht komt in het speciaal onderwijs, dan begeleidt de expert de ouders in dit proces. 
 
De nieuwe website van de stichting wordt de komende maanden ontwikkeld. De fusie heeft geen gevolgen voor het personeel.
 
© Nationale Onderwijsgids