Normal_kinderen_les_tekenen_spel_klas

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs waarin zij waarschuwen dat scholen nog niet klaar zijn voor het Passend Onderwijs. De nieuwe regeling wordt in augustus van kracht maar de bond ontvangt meldingen van scholen dat er nog te veel onduidelijk is. Dat meldt Telegraaf.

De onderwijsbond heeft aan tweehonderd scholen gevraagd hoe de zaken ervoor staan in de voorbereidingen op het Passend Onderwijs. Daaruit blijkt dat bijna tachtig procent van de middelbare scholen en 73 procent van de basisscholen nog niet klaar zijn voor de overgang.

Scholen hebben nog veel vragen over de nieuwe situatie. Zo weten zij bijvoorbeeld niet voor welke leerlingen precies een plek in het reguliere onderwijs gecreëerd moet worden of hoe het zit met medische handelingen. Ook zijn leraren nog onvoldoende op de hoogte van hun rechten en plichten in de nieuwe situatie.

De AOb pleit voor een stapsgewijze invoering van het Passend Onderwijs. Dat betekent dat de regeling alleen wordt ingevoerd op scholen die er klaar voor zijn. Ook de Tweede Kamer pleitte hiervoor maar daar wilde staatssecretaris Dekker niet in meegaan.

De bond maakt zich daarbij ook zorgen over de grootte van de klassen als straks ook speciale leerlingen naar het reguliere onderwijs gaan. “Docenten zitten sowieso al met overvolle klassen. Daar krijgen ze vanaf augustus ook nog eens zorgleerlingen bij, dat wordt nog zwaarder,” aldus een woordvoerster van AOb.

© Nationale Onderwijsgids