Logo_onderwijsspecialisten

De plannen om het voortgezet speciaal onderwijs van de Hamalandschool en Het Aladon in één van de gebouwen van scholengemeenschap Marianum te huisvesten, zijn duidelijker geworden. Het voortgezet speciaal onderwijs wordt gehuisvest in een deel van het gebouw aan de Dr. Ariënsstraat. Het ontwerp hiervoor is op hoofdlijnen klaar. De gemeente Oost Gelre heeft groen licht gegeven om de plannen te realiseren.

Het gebouw aan de Dr. Ariënsstraat zal zodanig verbouwd worden dat het voldoet aan de eisen die gesteld worden aan onderwijs voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte. Hierbij zal vooral het praktijkleren, belangrijk voor de leerlingen van de Hamalandschool en Het Aladon, uitgangspunt zijn. Naar verwachting zal de verbouwing in januari 2015 gereed zijn. Vanaf dat moment zullen de leerlingen van de Hamalandschool en Het Aladon hun onderwijs op de nieuwe locatie gaan volgen.

Samenwerking voortgezet (speciaal) onderwijs
De Hamalandschool en Het Aladon zullen als één school voor voortgezet speciaal onderwijs op de nieuwe locatie onderwijs bieden aan leerlingen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Door leerlingen van het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs in één locatie te huisvesten, leggen de scholen een basis voor de toekomst. Binnen Passend Onderwijs zal het aanbod voor leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte namelijk zoveel mogelijk in samenwerking met het reguliere onderwijs ingevuld gaan worden. De Hamalandschool, Het Aladon en Marianum hebben de ambitie om te onderzoeken hoe zij concreet aan deze samenwerking vorm kunnen geven, bijvoorbeeld door leerlingen op elkaars scholen stage te laten lopen. Er is geen sprake van fusieambities tussen de Hamalandschool en Het Aladon enerzijds, en Marianum anderzijds.

Meerwaarde
Dat samenwerken tussen het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs een meerwaarde heeft, blijkt wel uit de ervaringen die Het Aladon heeft met Schaersvoorde, een school voor regulier voortgezet onderwijs in Aalten. Al jaren is daar sprake van een structurele samenwerking waarbij leerlingen elkaar regelmatig ontmoeten. Voor Het Aladon alle reden om ook in de nieuwe situatie de samenwerking met Schaersvoorde voort te zetten.

© Nationale Onderwijsgids