Leerlingenvervoer, Passend onderwijs, samenwerkingsverbanden

EMMEN - Als de gemeente Emmen vanaf volgend jaar de eisen voor het leerlingenvervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs gaat aanscherpen, kan dat leiden tot gemiste lessen door veel leerlingen met een beperking. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De vrees komt van de voorzitter van de medezeggenschapsraad van de school voor speciaal onderwijs De Catamaran in Angelslo Heidi van Heeringen. Van de leerlingen aan deze school komt circa 80 procent naar de school via taxi's en busjes.

De gemeente wil de regels voor dit leerlingenvervoer aanscherpen. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen met een stoornis in het autistische spectrum straks geen gebruik meer maken van de dienst. Binnenkort kunnen alleen nog rolstoelgebonden, dove en blinde kinderen met het leerlingenvervoer naar school.

De herziening is een gevolg van de bezuinigingen. Volgens de al bestaande regels was de dienst van het leerlingenvervoer eigenlijk alleen bedoeld voor de laatste groep kinderen, maar omdat er lange tijd ruim voldoende budget was, werd er niet moeilijk gedaan als ook andere kinderen er gebruik van maakten. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem