Lezen, Dyslexie, Dyslectische kinderen

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelde in het debat over middelbare scholieren met dyscalculie en dyslexie dat psychologen te snel het stempel 'dyslexie' afgeven. Dat meldt de Volkskrant.

Dekker wil daarom met psychologen in gesprek om te kijken of de afgifte van een dyslexieverklaring strenger kan worden toegepast. Van de 15 procent van de middelbare scholieren die een aangepast Centraal Examen maakt, heeft namelijk een groot deel een dergelijke verklaring in bezit. De meeste van deze kinderen hebben moeite met lezen.

De staatssecretaris heeft zijn twijfels over de mate van dyslexie onder deze jongeren. "Als het gaat om zulke grote percentages, kun je er vraagtekens bij zetten of iedereen inderdaad dyslexie heeft." Hij wijst er daarbij op dat een deel van de kinderen mogelijk enkel moeite heeft met lezen en dat kinderen in zo'n geval niet direct dyslectisch moeten worden genoemd.

Dekker krijgt voor zijn uitspraken steun uit wetenschappelijke hoek. Psycholoog Chris Struiksma van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) stelt dat uit onderzoek naar voren komt dat slechts 3 tot 4 procent van de scholieren dyslexie heeft. Volgens hem is het voor kinderen aantrekkelijk om dit stempel te krijgen, omdat ze zo een makkelijker examen voorgeschoteld krijgen. Daarbij komt dat zij eenvoudig aan dit stempel kunnen komen. "Iedere zelfbenoemde deskundige kan zo'n verklaring afgeven."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem