22q11ds syndroom umc utrecht duijff

UTRECHT - Sommige kinderen die het 22q11-deletiesyndroom hebben, worden geconfronteerd met een IQ dat met het vorderen van de leeftijd daalt. Psychologe Sasja Duijff van het UMC Utrecht stelt dat dat een voorbode van psychosen kan zijn. Morgen promoveert zij op een promotieonderzoek over dit onderwerp.

Het 22q11-deletiesyndroom (22q11DS) is ingrijpend. De meeste kinderen met dit syndroom hebben spraakproblemen en kampen met een ontwikkelingsachterstand.

Kinderen met 22q11DS hebben een verhoogd risico op psychiatrische aandoeningen. Ongeveer een derde van hen ontwikkelt in de vroege volwassenheid schizofrenie, een ziekte die gepaard gaat met psychose.

Onderzoekers van het UMC Utrecht volgen al jaren meer dan 250 kinderen met 22q11DS. Duijff onderzocht hoe het IQ van deze kinderen zich ontwikkelde van 1,5 tot 15 jaar.

Bij ongeveer een derde van deze kinderen blijkt het IQ lager te worden naarmate ze ouder worden. Door vroegtijdige signalering van schizofrenie bij deze kinderen, zouden zij mogelijk beter begeleid kunnen worden.

22q11DS komt veel voor, maar artsen zien het vaak over het hoofd. Het aantal 22q11DS-patiënten is niet exact bekend. De schatting varieert van 1 op 2.000 tot 1 op 6.000 kinderen.

Via Nieuwsbank.nl

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres