Leerlingen van scholen uit Zevenaar onthullen nieuwe Stolpersteine

In oktober 2024 zijn de eerste vijf Stolpersteine (herdenkingsstenen) in Zevenaar gelegd. In de periode erna zijn ook de andere stenen op hun plek gekomen. In totaal gaat het om 32 stenen, verdeeld over tien adressen in het centrum van de stad Zevenaar. Dat meldt de gemeente Zevenaar. 

Binnenkort worden ook de overige Stolpersteine onthuld. Dit gebeurt in vier momenten, samen met leerlingen uit de gemeente. De eerste onthulling is op woensdag 21 mei.

De Stolpersteine herinneren aan Joodse inwoners van Zevenaar die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord. Elk steentje ligt voor het huis waar zij ooit woonden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon dit project jaren geleden. Wereldwijd liggen er inmiddels meer dan 100.000 van deze stenen.

In Zevenaar zijn de stenen gelegd op plekken aan de Arnhemseweg, Didamsestraat, Grietsestraat, Markt, Marktstraat en Nieuwe Doelenstraat.  

Onthullingen 

De onthullingen vinden plaats in vier rondes. Elke keer zijn leerlingen van scholen uit de gemeente daarbij betrokken. Zij verdiepen zich in de verhalen achter de stenen. Daarna helpen zij met het onthullen. Ook leggen ze een steentje bij, als teken van respect.

Bij de onthullingen zullen verschillende sprekers kort ingaan op de geschiedenis van de bewuste families

Teken van respect 

Op woensdag 21 mei 2025 om 13.00 uur onthult groep 8 van IKC Sint Martinus uit Oud-Zevenaar een aantal Stolpersteine. De leerlingen leggen steentjes bij als teken van respect. 

Op donderdag 26 juni 2025 (tijd volgt) is de volgende onthulling. VMBO-leerlingen van het Liemers College zijn dan actief betrokken.

Speciaal lokaal lesmateriaal 

De onthullingen zijn ook een les voor jongeren. Een aantal partijen in de gemeente maken hiervoor speciaal lokaal lesmateriaal. Zo leren leerlingen meer over de oorlog en de geschiedenis van hun eigen stad.

In het najaar volgen nog twee onthullingsmomenten. Dan staan onder andere de gezinnen aan de Arnhemseweg en de Nieuwe Doelenstraat centraal. 

Door: Nationale Onderwijsgids