Zorgen bij leerlingen en hun ouders over niet versoepelen eindexamens

Ouders en leerlingen maken zich steeds meer zorgen over de eindexamens van dit jaar. Dat zeggen de organisaties die opkomen voor de belangen van de ouders en leerlingen. De organisaties zeggen dat de leerlingen nog steeds achterstanden hebben, opgelopen vanwege de coronamaatregelen. Dat meldt de NOS. 

Onderwijsminister Wiersma heeft vorig jaar al laten weten dat de regels niet nog een keer versoepeld werden. Hij is ook niet van dit standpunt afgeweken.

Veel ouders zijn bezorgd dat hun kinderen het eindexamen van dit jaar niet halen. Dat zegt Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs in de NRC

Spreiding van de toetsen 

Scholenorganisatie LAKS wil daarnaast ook spreiding van de toetsen over twee tijdvakken. Dat zorgt voor meer rust onder de examenkandidaten. De leerlingen geven bij het LAKS aan dat ze het gevoel hebben niet goed voorbereid te zijn en dat ze de vakken niet goed kunnen inhalen omdat er nu veel lesuitval is. 

Lockdowns 

Vooral vmbo-leerlingen kampen met de gevolgen van de lockdowns. Eindexamenleerlingen van het vmbo hebben vanaf de eerste klas les gehad in coronatijd. Bij het LAKS geven ze bijvoorbeeld aan dat ze nu, voor het eerst in vier jaar, met de klas op excursie gaan.

Overmacht 

De enige toezegging die minister Wiersma doet is dat leerlingen die door overmacht de examens in mei missen, in het tweede tijdvak in juni wat langer de tijd krijgen om alsnog de examens te maken.

Waarde van het diploma 

Universiteiten geven aan ook bang te zijn dat leerlingen die ‘versoepeld’ hun examen halen alsnog in de problemen komen als ze aan hun studie beginnen. De Onderwijsinspectie heeft al aangegeven dat examenmaatregelen waarbij de lat lager wordt gelegd schadelijk zijn voor de waarde van het diploma.

Het LAKS is het daar helemaal niet mee eens. De organisatie zegt juist dat de examens niet aangepast moeten worden, maar een extra herkansing of spreiding van de examens doet niets af aan de waarde van het diploma. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk