Week 41: Universiteit Wageningen nog steeds de beste en nijntje museum

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Online leeroverzicht maakt het vinden van een opleiding gemakkelijker

Of je nu stukadoor bent of ICT-specialist; of je nu net je eerste baan hebt of al jaren aan de slag bent; het is belangrijk om je kennis en ervaring steeds weer bij te schaven. Blijven leren biedt je nieuwe perspectieven om je doelen waar te maken, bij te blijven en een goede boterham te verdienen. De arbeidsmarkt verandert snel. Sommige banen verdwijnen en nieuwe banen verschijnen; zoals de kassière die steeds meer vervangen wordt door zelfscan-kassa’s en de toename van zonnepaneleninstallateurs. Daarom lanceert Rijksoverheid samen met sociale partners en onderwijsinstellingen op 10 oktober het online platform Leeroverzicht. Dit is het eerste onafhankelijke overzicht op één plek met het meest complete aanbod van alle beschikbare opleidingen, cursussen en trainingen én alle bijbehorende financiële regelingen en subsidies.

Dinsdag: Tijdens Dies Natalis Tilburg University ontvangt Mariëtte Hamer eredoctoraat

Op donderdag 17 november vindt om 16.00 uur de Dies Natalis plaats. In dit bijzondere lustrumjaar viert de universiteit haar 95ste verjaardag. Tijdens de Dies ontvangt drs. Mariëtte Iris Hamer als voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) een eredoctoraat uit handen van erepromotor prof. dr. Ton Wilthagen voor haar verdiensten op sociaaleconomisch beleid. Tegenwoordig is zij regeringscommissaris aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het thema van deze academische plechtigheid staat verder in het teken van de waarden van de universiteit: connected, curious, caring en courageous.

Woensdag: Universiteit Wageningen nog steeds beste van Nederland, maar zakt in ranglijst

De universiteit in Wageningen is voor het vierde jaar op rij de hoogst geklasseerde universiteit van Nederland. De universiteit zakt echter op de wereldranglijst. Andere Nederlandse universiteiten boeken juist progressie. Daardoor gaat Wageningen niet langer solo op kop in Nederland, maar is de universiteit veranderd in de aanvoerder van een Nederlands peloton in de jaarlijkse World University Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education.

Donderdag: Nieuw nijntje museum in Utrecht opent in zomer 2023 de deuren

Het vernieuwde nijntje museum in Utrecht opent komende zomer de deuren. De bouw van het nieuwe pand aan de Agnietenstraat in de stad verloopt voorspoedig. Dat heeft Centraal Museum Utrecht, waar het nijntje museum onder valt, donderdag bekendgemaakt.

Vrijdag: Lespakket over Groningse geschiedenis volgend jaar op Groningse scholen

Groningse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen, als alles volgens plan verloopt, volgend jaar een lespakket over de Groningse geschiedkundige basiscanon. Dat heeft wethouder Carine Bloemhoff donderdagmiddag aan de gemeenteraad voorgelegd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk