Tijdens de scholierendagen duikt Zr.Ms. Zeeleeuw op in Scheveningen

Zr.Ms. Zeeleeuw vaart woensdag 15 juni de haven van Scheveningen binnen. Op 16 en 17 juni zijn de scholierendagen. Jongeren krijgen dan de kans de onderzeeboot van dichtbij te zien. Die ligt er ten slotte ook nog tijdens Vlaggetjesdag, wanneer de komst van de Hollandse Nieuwe in de schijnwerpers staat. Zondag vertrekt het vaartuig weer. Vóór dat moment zich aandient vertelt de onderzeebootbemanning graag over het leven aan boord, maar niet over de opdrachten. Die zijn geheim. Dat meldt het ministerie van Defensie. 

De Koninklijke Marine verzamelt onder meer inlichtingen met haar onderzeeboten. Het levert vaak interessante informatie op. De operaties zijn daarom zeer gewild tijdens opdrachten voor de Europese Unie en de NAVO. De onderzeeboot is echter een zeer schaars product, oftewel een nichecapaciteit, die niet altijd valt te leveren.

Stealth-eigenschappen 

De Zeeleeuw heeft onder meer stealth-eigenschappen. Ondergedoken maakt het de boot onzichtbaar en moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten.

Vervangen 

De marine heeft vier bewapende onderzeeboten in haar inventaris. Ze behoren tot de Walrusklasse. De boten zijn echter verouderd. Daarom is besloten ze te vervangen. Zo kan de Nederlandse krijgsmacht via onderzeebootoperaties ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan onze veiligheid. Bovendien gaat de in vele jaren opgebouwde kennis niet verloren.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Ministerie van Defensie