AVG beschermt de privacy van kinderen niet goed genoeg

De AVG werkt nog niet optimaal als het gaat om de bescherming van de privacy van kinderen. Van de 28.000 klachten die de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ontvangen ging slechts 1 procent over de schending van de privacy van een minderjarige gebruiker. Dit terwijl kinderen een derde van de online gebruiksgroep zijn. Dit meldt ECP.

Deze ondervertegenwoordiging komt deels door het feit dat volwassenen veel minder stilstaan bij de privacy van hun kinderen. Daarnaast kunnen kinderen de weg naar de toezichthouder heel moeilijk vinden. Zij hebben toestemming nodig van een ouder om een klacht of een verzoek voor gegevensverwijdering in te dienen, terwijl de ouders soms juist de privacyschenders zijn.

Toestemming

Bescherming van kinderen door eerst toestemming van de ouders nodig te hebben werkt in veel gevallen averechts, aldus ECP. Kinderen kunnen hierdoor niet zelf beslissen over hun data. Denk aan een voorbeeld waarbij een ouder een foto op sociale media heeft geplaatst tegen de wil van het kind. Vervolgens moet het kind toestemming vragen aan diezelfde ouder om een klacht of verzoek tot verwijdering in te dienen. Hierdoor bevinden kinderen zich in een lastig parket.

Podcast

Over mogelijke oplossingen voor dit probleem gaan Simone van der Hof, professor Law en Digital Technology aan de Universiteit Leiden en Thijs Hannema, advocaat bij Kennedy van der Laan in gesprek in de podcast: Digitale kinderrechten en de AVG: een innovatiekans. De podcast is hier te beluisteren.

Door: Nationale Onderwijsgids