Leerlingen Thomas a Kempis College bestrijden eikenprocessierups

Leerlingen van Thomas a Kempis College helpen de gemeente Zwolle en Zwollenaren om de eikenprocessierups te bestrijden. De leerlingen maken 200 speciale nestkastjes voor koolmezen. Samen met wethouder William Dogger schroefden de leerlingen op vanmorgen de laatste nestkastjes in elkaar tijdens hun science class. Dit meldt gemeente Zwolle.     

Voor de nestkastjes heeft Binthout het hout geleverd en stichting Frion heeft het zaagwerk gedaan en daarvan pakketjes samengesteld. De kastjes werden in elkaar gezet door de leerlingen van de science class uit het eerste, tweede en derde leerjaar van het Thomas a Kempis College. Bewoners in buurt van eikenbomen kunnen vanaf woensdag 11 maart gratis een nestkastje bij het wijkservicepunt in hun eigen wijk afhalen.
 

Samenwerking

Klaas-Jan van de Belt, docent techniek aan het Thomas a Kempis College: “Vanaf de school kijken we uit op het Groot Wezenland. Een mooie straat vol met prachtige eikenbomen. Naast de vele fietsers en wandelaars, waaronder onze leerlingen, komt ook hier helaas de eikenprocessierups voor. Via een tv-uitzending kreeg ik het bericht dat in de strijd tegen de eikenprocessierups de koolmees een fantastisch wapen is. De koolmees is blijkbaar gek op de rups. Met in mijn achterhoofd de gedachte dat wij als school een maatschappelijk functie willen vervullen, ontstond het idee om nestkasten te maken voor de koolmees. Ik heb contact gezocht met de gemeente Zwolle en daaruit ontstond een mooie samenwerking. Samen hopen wij dat door het ophangen van de nestkasten koolmezen worden aangetrokken om zo minder overlast te krijgen van de eikenprocessierups”.
 

Preventief bestrijden

Van de vogelhuisjes worden 150 stuks via de wijkservicepunten gratis aangeboden aan Zwollenaren die in de buurt van eikenbomen wonen.  En 50 stuks worden opgehangen in het openbare groen.
 
Wethouder William Dogger: “Als gemeente kunnen we de eikenprocessierups niet alleen bestrijden. Ik ben daarom blij met dit initiatief van het Thomas a Kempis College. Door samen te werken met instellingen in de stad en bewoners kunnen we de eikenprocessierups op meer locaties op een natuurlijke manier bestrijden. Toch moeten we bedenken dat we hiermee de overlast niet geheel kunnen wegnemen.
 
Wel zijn we beter voorbereid dan vorig jaar. Dit jaar zetten we onze middelen in om vooral in de aangewezen aandachtsgebieden de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Daar gaat een bestrijdingsploeg actief rupsen wegzuigen. Zo hopen we het ontpoppen van de rups te voorkomen en de levenscyclus van eitje-rups-popstadia-vlinder te doorbreken. Bomen buiten deze route worden op basis van meldingen behandeld.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids