Logo_logo_ia_400x400

Met de bekendmaking van Hagar Peeters als winnaar van de Fintro Literatuurprijs met haar roman Malva, zijn de genomineerden voor de nieuwe editie van De Inktaap compleet. Vanaf september zullen zo'n 1.500 jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba beginnen aan het leesavontuur van De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Dat meldt De Inktaap.

De Inktaap is de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij scholieren worden geconfronteerd met actuele literatuur, waaronder de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Caraïben. De Inktaap is daarmee in feite de supercup van de Nederlandse letteren. De genomineerden zijn: Het hout van Jeroen Brouwers (ECI Literatuurprijs 2015), Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha (Caribische nominatie), Jij zegt het van Connie Palmen (Libris Literatuur Prijs 2016) en Malva van Hagar Peeters (Fintro Literatuurprijs 2016).

Elk jaar doen meer dan honderd scholen uit de vijf landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen de jury. Zij lezen onder begeleiding van hun docenten de boeken, wisselen leeservaringen uit met jury's over de grens en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jurygroepen samen bepalen wie De Inktaap 2017 verdient.

Op 15 maart 2017 vindt de feestelijke slotdag plaats waarop De Inktaap wordt uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor de aanwezige jongeren is het een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en bevragen. Ook gaan zij met elkaar in debat en zijn er workshops.

De Inktaap is een initiatief van de Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella in Antwerpen en de Taalunie in Suriname en op Curaçao.

© Nationale Onderwijsgids