Normal_rok_meisje_vrouw2534

Seksueel weerbaar met een erkende online game: ‘Can You Fix It?’, het online spel over liefde, seks en relaties, heeft van het RIVM de erkenning ‘goed onderbouwd’ gekregen. Met dit spel leren jongeren op tijd hun grenzen aan te geven wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen. Docenten en voorlichters kunnen de game gebruiken in hun lessen over relaties en seksualiteit, maar jongeren kunnen de game ook zelf spelen op Sense.info. Dat meldt Gezondeschool.nl.

17 procent van de meisjes en 5 procent van de jongens tussen de 12 en 25 jaar is wel eens gedwongen om seksuele dingen te doen of toe te staan. De grootste risicogroep vormen jongeren tussen de 12 en 18 jaar. ‘Can You Fix It?’ richt zich op deze jongeren. De game bestaat uit filmpjes waarin de omgang tussen jongeren een wending krijgt die niet prettig is voor tenminste één van beide.

Situaties blijken vaak uit de hand te lopen door miscommunicatie of doordat jongeren dingen niet durven te zeggen of te vragen. Door hetzelfde filmpje vanuit een ander perspectief te bekijken, wordt dat ineens heel duidelijk. Zo denken jongens stoer te moeten zijn. Ze willen scoren bij hun vrienden en zijn bang om af te gaan. Meiden hebben ook last van sociale normen: ze moeten sexy zijn, maar lopen aan de andere kant het risico om als slet te worden gezien. Jongens verwachten meestal dat meisjes hun grenzen wel aangeven, maar dat vinden ze juist moeilijk. Als je A zegt, moet je ook B toelaten, denken ze, of ze zijn bang om een jongen te verliezen of te kwetsen.

Flirten, grenzen aangeven, internet, sexting, maagdelijkheid, culturele normen en waarden: in achttien filmpjes komt een scala aan onderwerpen en situaties voorbij. Sinds kort zijn er ook filmpjes over homoseksualiteit en gender-nonconform gedrag: een jongen die op school gepest wordt omdat hij homo zou zijn, een eerste date tussen twee jongens, een Turks meisje dat verliefd is op een meisje en een meisje dat niet in een genderhokje past. Er komen binnenkort ook filmpjes over tienerzwangerschap, waaronder één over een tienervader.

‘Can You Fix It?’ is in 2010 ontwikkeld door IJsfontein, in opdracht van Rutgers en Soa Aids Nederland. De game heeft al verschillende prijzen gewonnen als innovatieve online interventie. Sense is het jongerenloket voor vragen over seks en relaties, met Sense-spreekuren bij GGD-en en Sense.info voor online contact en betrouwbare informatie over seksualiteit. 

© Nationale Onderwijsgids