Normal_rss_entry-23012

(ANP) - Facebook en Snapchat lappen de Nederlandse privacywet al jaren aan hun laars, meldt RTL Z. Kinderen onder de zestien kunnen zonder problemen gebruik maken van social media, zonder dat de platformen toestemming van de ouders vragen. Eerder bleek al uit onderzoek van CBS dat van de meisjes tussen 12 en 18 jaar 22 procent verslaafd zegt te zijn aan sociale media, zoals Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype of Youtube. 

17 procent van de Nederlandse jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Meisjes zeggen vaker dat ze verslaafd zijn dan jongens. Volgens 47 procent van de jongeren heeft sociale media een negatieve invloed op een of meerdere onderdelen van hun leven. Door sociale media kunnen ze zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, slapen ze slechter of presteren ze slechter op school. Meisjes hebben hier vaker last van dan jongens.

In de privacywet staat dat bedrijven niet zomaar gegevens van kinderen onder de zestien mogen verwerken. Toch vragen bij jongeren populaire sociale platformen als Facebook en Snapchat bij het registratieproces niet of de minderjarige gebruiker toestemming van de ouders heeft. Google houdt zich wel aan de privacyregels voor kinderen. Alleen mensen boven de zestien kunnen een account aanmaken. Google verifieert dat door tijdens het registratieproces een geboortedatum te vragen.

In Nederland moeten kinderen onder de zestien jaar toestemming hebben van hun ouders om privacygegevens te delen met bedrijven. In de meeste landen ligt de grens op dertien jaar. Vandaar dat Snapchat en Facebook de minimumleeftijd van dertien jaar hanteren.