Logo_ia_400x400

De Inktaap 2016 is de supercup van de Nederlandse Letteren en gaat vandaag in vijf landen van start! Leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, en op Curaçao en Aruba lezen de jurykeuzes van de AKO Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren hun winnaar.

De genomineerde boeken zijn dit jaar: Ik kom terug van Adriaan van Dis, Orgelman van Mark Schaevers, Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans en Vervoering van Shantie Singh. Elk jaar doen meer dan honderd scholen uit vijf landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar vormen de jury. Zij lezen de boeken, wisselen leeservaringen uit met jury's over de grens, discussiëren met hun docenten en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jury's samen bepalen wie De Inktaap 2016 verdient.

Op 14 maart 2016 wordt De Inktaap uitgereikt tijdens een feestelijke slotdag in De Doelen in Rotterdam. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor hen is dat een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en vragen kunnen stellen. Ook gaan zij met elkaar in debat en zijn er workshops.

Van 10 t/m 17 oktober is het de Week van het Nederlands, een initiatief van de Nederlandse Taalunie. Tientallen scholen starten deze week met het lezen voor De Inktaap en organiseren hun eerste jurybijeenkomsten. De Inktaap richt zich op leerlingen uit alle Nederlandstalige gebieden.

© Nationale Onderwijsgids