Pro-Palestijnse sit-in niet meer bij UvA, maar bij hoofdkantoor Booking.com

De pro-Palestijnse sit-in die woensdagavond zou plaatsvinden bij twee locaties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is verplaatst naar het hoofdkantoor van Booking.com. De actie begint om 18.00 uur bij de Stopera, waarna de demonstranten een mars houden richting het hoofdkantoor van het boekingsplatform op de Oosterdokskade.

Sit-In for Palestine NL, de organisatie achter de sit-in en mars, wijzigde de locatie op het laatste moment omdat er woensdag een grote bijeenkomst van Booking.com is. "Die informatie is pas gisteren bekendgemaakt, omdat zij bang waren voor protesten", zegt een woordvoerster. "Daarom hebben wij lastminute besloten dat het tactisch is om daar de sit-in te doen." Volgens de zegsvrouw zijn er achthonderd zakelijke relaties van over de hele wereld aanwezig bij de bijeenkomst.

Booking.com biedt hotels en overnachtingslocaties aan op de Westelijke Jordaanoever, en daarom vindt Sit-In for Palestine NL dat het bedrijf medeplichtig is aan de oorlogsmisdaden van Israël.

Twee locaties van UvA 

Aanvankelijk wilden de actievoerders de sit-ins houden bij twee locaties van de UvA, om de demonstraties die daar de afgelopen week zijn geweest. Om alsnog hun onvrede te uiten over de manier waarop de politie optrad tijdens de protestacties, begint de actie bij de Stopera. Dat is vlak bij het stadskantoor van de gemeente Amsterdam in het centrum. "We beginnen voor het stadhuis om te protesteren tegen de instemming met politiegeweld door Halsema", zegt de woordvoerster. Ze vindt dat de burgemeester en de Amsterdamse driehoek een foute keuze hebben gemaakt door acties bij de UvA te beëindigen.

Sit-In for Palestine NL laat weten dat de gemeente op de hoogte is van de sit-in.

Door: ANP