Diploma's in heel Europa erkennen zorgt voor meer uitwisseling van talent

Diploma’s uit de gehele Europese Unie erkennen, dat is wat de Europese Commissie voor ogen heeft. Een Griekse architect met een Grieks diploma kan dan straks ook in Nederland aan de slag. André Postema, bestuursvoorzitter van Zuyd Hogescholen is hoopvol gestemd. Dat meldt BNR.

 

Postema werkte tijdens zijn functie van voorzitter in het parlement al aan de erkenning van diploma’s binnen Nederland, België en Luxemburg. Diploma’s worden sinds 2015 in de Benelux wederzijds erkend.

Europese universiteit 

Europese universiteiten moeten wel door allerlei hoepeltjes springen om aan de voorwaarden te voldoen om jezelf een Europese universiteit te noemen, stelt Postma. De verschillende regels waar universiteiten aan moeten voldoen zijn niet de enige hindernis. Gelijke diploma-eisen voor accountants en ingenieurs bieden veel voordelen. Voor docenten en juristen is het vaak ook noodzakelijk dat er kennis is over de wet- en regelgeving van een land en dat ze de taal van het land kunnen spreken.

Overal studeren 

Wanneer diploma’s door heel Europa worden geaccepteerd is het lastig in te schatten dat dat een land economisch oplevert, stelt econoom Igor Džambo van RaboResearch. Studenten kunnen straks overal studeren. Studenten kunnen dan ook makkelijker kiezen voor landen waar geen collegegeld gevraagd wordt. Die landen zijn dan een stuk aantrekkelijker voor studenten.

Twee op de drie werkgevers in Nederland hebben inmiddels voor bepaalde functies de diploma-eisen naar beneden bijgesteld. Als diploma’s uit heel Europa straks worden geaccepteerd dan heeft dan zeker een meerwaarde voor de accountants en ingenieurs onder ons, zegt Džambo.

Hbo- en wo-diploma's 

Alleen de hbo- en wo-diploma’s worden, als het aan de Europese Commissie ligt, erkend. Op mbo-niveau lijkt het een stuk lastiger om alle diploma’s te accepteren, en dat terwijl de vraag naar praktisch geschoolden alleen maar toeneemt. Postema geeft toe dat het lastig is om deze wijziging door te voeren bij mbo-diploma’s. “Aan een diploma worden zoveel eisen gesteld, het is ondoenlijk om dat op alle niveaus glad te trekken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk