Groninger Studentenbond is voor goed onderwijs en minder Engelstalige studies

De Groninger Studentenbond is blij met de maatregelen die universiteiten gaan invoeren om minder opleidingen in het Engels te geven. Volgens de voorzitter van de bond, Ken Hesselink, is de universiteit veel te veel bezig geweest met geld verdienen. Dat meldt RTV Noord.

Internationale studenten leveren de universiteit namelijk meer geld op dan Nederlandse studenten. Daarom besloot, volgens Hesselink, de universiteit veel opleidingen in het Engels aan te bieden. Maar er werd nooit bij stilgestaan of dit eigenlijk wel wenselijk was.

Gemêleerde studentenpopulatie

Internationale studenten zijn hartstikke welkom volgens de Studentenbond, maar het is ook belangrijk om een gemêleerde studentenpopulatie te hebben. “Je moet alleen wel bedenken of het zin om bepaalde studies in het Engels te geven.”

Geneeskundestudie 

Geneeskunde is volgens Hesselink zo’n studie die niet per se in het Engels hoeft. “Je gaat als dokter aan het werk met Nederlandse patiënten en Nederlandse collega’s. Dat is het toch handiger om al die termen en het vakjargon in het Nederlands te gebruiken?”

Hoofddoel is goed onderwijs 

De voorzitter van de Studentenbond denkt ook niet dat het het doel van de universiteit is om veel internationale studenten aan te trekken. Goed onderwijs zou het hoofddoel moeten zijn. Voor sommige studenten is het juist veel lastiger om mee te doen als alles in het Engels wordt gegeven.

Beter voor de woningmarkt 

De bond vindt het argument van de overheid ‘dat het beter is voor de woningmarkt als je geen internationale studenten aantrekt’ onzin. “Internationale studenten moeten niet de schuld krijgen van de problemen die we in Nederland hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk