LSVb: Extra geld laat financiële zorgen van studenten niet verdwijnen

Vanmiddag heeft het kabinet de Miljoenennota gepubliceerd. Hierin worden de financiële kabinetsplannen voor het komende jaar uiteengezet. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert met gemengde gevoelens. Voorzitter Joram van Velzen: "Prinsjesdag smaakt voor studenten bitterzoet. Aan de ene kant wordt er meer geld beschikbaar gesteld, maar dit gaat niet de oplossing bieden voor de grote financiële zorgen onder studenten." Dat meldt de LSVb.

In de kabinetsplannen wordt onder andere een tijdelijke verhoging van de uitwonende basisbeurs in 2022-2023 voorgesteld. De LSVb noemt dit ‘een positieve ontwikkeling’, maar blijft kritisch op de maatregel. Van Velzen: "De verhoging gaat pas vanaf volgend studiejaar in en een hogere basisbeurs was volgens onderzoek van Nibud sowieso al nodig."

Een rapport van het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad (SER) stelde daarnaast vorig jaar al dat buiten tijden van inflatie een uitwonende beurs van 421 euro nodig is om schuldenvrij te kunnen afstuderen. 

Studenten die thuis wonen

Ook vallen studenten die nog bij hun ouders wonen buiten de boot. Zij maken geen aanspraak op de koopkrachtondersteuning. Van Velzen: "Bizar. Ook studenten die thuis wonen krijgen te maken met hogere prijzen. Niet alle studenten hebben rijke ouders die financieel kunnen bijspringen."

Energietoeslag

Ook heeft het kabinet een voorstel voor energietoeslag voor studenten naar buiten gebracht. Minister Schouten komt met een bedrag van 35 miljoen euro. Van Velzen: "35 miljoen klinkt als veel, maar als je dat bedrag deelt door de 1300 euro van de toeslag, dan kan je hiermee ongeveer 5 procent van de uitwonende studenten helpen."

Ook wordt er een aantal eisen gesteld aan studenten om de toeslag te mogen ontvangen. Zo moet je je eigen energiecontract hebben en wordt de studielening meegeteld als inkomen. Van Velzen: "De overheid gaat ervan uit dat je eerst aanspraak maakt op je studielening, voordat je energietoeslag aanvraagt. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld: zo help je studenten alleen nog maar verder de schulden in. Je moet jezelf dus in de schulden steken om ondersteuning te krijgen voor je stijgende energieprijzen."

Structurele investeringen in studenten 

Wat er mist in de kabinetsplannen, zijn structurele investeringen in studenten. De LSVb noemt dit onbegrijpelijk. Veel problemen waar we als maatschappij nu mee te maken hebben, komen uiteindelijk op het bordje van de huidige generatie studenten. Van Velzen: "We moeten echt niet willen dat de verpleegkundestudenten van nu straks aan het bed staan met financiële zorgen. Een investering in studenten is een investering in onze gezamenlijke toekomst."

Door: Nationale Onderwijsgids