Kinderboek over natuur, klimaat en milieu geschreven door wetenschappers

Wetenschappers Esther Bakker en Wilfried Ivens, beiden verbonden aan de Open Universiteit, hebben samen het kinderboek ‘Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat’ geschreven. Het boek, dat vandaag verschijnt, staat vol met weetjes over de natuur, het klimaat en het milieu. Het boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! Dat meldt de Open Universiteit. 

Het idee om samen dit boek te gaan schrijven ontstond tijdens het schaatsen. Dat is een gezamenlijke hobby van Bakker en Ivens. Bakker: “Tijdens het schaatsen, op de ijsbaan in Geleen, hadden we het over het boek en over Wilfrieds vakgebied. Daar kan hij heel boeiend over vertellen. Ik wilde graag met mijn nieuwe boek aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. Toen was de link snel gelegd. Een boek over de natuur, het klimaat en het milieu.”

Stikstofproblematiek 

Ivens: “De kunst was om de soms ingewikkelde materie zo uit te leggen dat het goed te begrijpen is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dat is de doelgroep van het boek.” Vooral het hoofdstuk over de stikstofproblematiek was een lastig onderwerp, maar met de hulp van aansprekende voorbeelden is het uiteindelijk helemaal gelukt.

Vanaf vandaag verkrijgbaar 

Op zondag 25 september vanaf 14.00 uur vindt er een feestelijke boekpresentatie plaats in Hoeve Lichtenberg in Maatricht. Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar via de lokale boekhandel.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk