Buitenlandse studenten zonder kamer moeten studie VU 'heroverwegen'

Buitenlandse studenten die aan de VU in Amsterdam willen gaan studeren en op 1 augustus nog geen kamer hebben, zouden hun studie daar moeten heroverwegen. Dat raadt de universiteit ze in ieder geval aan, zo bevestigt een woordvoerster een bericht van Het Parool. De onderwijsinstelling waarschuwt belangstellenden al vanaf begin dit jaar dat het erg lastig is om een kamer te vinden in de hoofdstad. De UvA raadt studenten af om te komen als ze voor 15 augustus geen kamer hebben, bevestigt ook deze universiteit.

De Universiteit Utrecht kondigde eerder dit jaar al aan internationale studenten die naar de domstad willen komen, te zullen aanraden nog eens goed over hun keuze na te denken als ze nog geen onderdak hebben gevonden. "Met pijn in het hart, want internationaal talent is belangrijk voor ons onderzoek en onderwijs", aldus de universiteit toen.

Aan het begin van het vorige studiejaar hadden meer dan 26.000 studenten nog geen kamer gevonden, meldde kenniscentrum Kences destijds. Daarom riep bijvoorbeeld de Universiteit Twente internationale studenten die geen kamer konden vinden toen ook al op om een studie elders te overwegen.

Tekort aan kamers

Het aantal internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten is het afgelopen studiejaar toegenomen met 12 procent, meldde de organisatie Nuffic eerder. In totaal stonden het voorbije studiejaar zo'n 115.000 studenten uit andere landen ingeschreven in het hoger onderwijs.

Het aantal nieuwe studentenwoningen blijft intussen achter bij de vraag, waardoor het tekort aan kamers fors zal oplopen. Buitenlandse studenten hebben vaak nog geen netwerk in ons land waarop ze kunnen terugvallen.

Door: ANP