Van onze kust een nog beter beeld dankzij Universiteit Utrecht

Een dagje naar het strand en meteen een bijdrage leveren aan onderzoek naar onze kust? Het kan dankzij de Universiteit Utrecht. Kustonderzoekers Math van Soest en Timothy Price hebben op diverse plekken langs de Zuid- en Noord-Hollandse kust speciale palen neergezet met een houder voor uw smartphone. Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

De palen zijn naar zee toe gericht. U scant eerst een QR-code, plaatst uw telefoon in de houder, neemt vervolgens een foto en de telefoon verzendt deze naar de onderzoekers. Daar wordt uw foto automatisch verwerkt om de ligging van de actuele waterlijn te bepalen en het resultaat krijgt u direct te zien op uw telefoon. De ligging van de waterlijn geeft aan hoe breed of hoe smal een strand is. Als er maar genoeg mensen meedoen met dit citizen science project ontstaat zo een gedetailleerd beeld van de veranderingen van de waterlijn door de tijd heen. Uw privacy is gewaarborgd want behalve de foto zelf wordt er niets verstuurd.

CoastSnap 

Het onderzoek draagt de naam ‘CoastSnap’. Oorspronkelijk is het ontwikkeld door de University of New South Wales (Australië). Het idee achter het project is het onderzoeken van de aangroei of juist de afslag van onze kusten. Ook in andere landen staan inmiddels CoastSnap-palen: zo’n 200 palen verspreid over 20 landen.

Verschillende plekken 

De palen van de Utrechtse onderzoekers staan op Texel (vanaf de dijktrap naar het Ceres Strand, met uitzicht op de Prins Hendrikzanddijk), aan de zuidkant van Egmond-aan-Zee (bij de fietsenstalling aan de Dr. Helleboulevard), bij Petten (Panoramaduin, aan de noordzijde van de Hondsbossche duinen) en tussen Noordwijk en Zandvoort (in strandreservaat Noordvoort, bij het uitkijkpunt met de theaterzit).

Door: Nationale Onderwijsgids